Iskustva nekih roditelja

"Priča o vili" - da li su mogli izabrati adekvatnije ime?! Mislim da nisu! Ono što se dešava u onoj maloj ali tako prijatnoj sobi liči na bajku gde su deca glavni glumci sa raznim ulogama. Na čelu tog bajkovitog putovanja nalaze se dve predivne žene prijatne, nežne i krajnje profesionalne. Za njih sam čula kada sam već uveliko bila očajna i nisam znala šta više da radim. Tražila sam pomoć od mnogih ali bezuspešno. Dodatni teret bio mi je što i sama radim sa decom, tako da me je i okolina osuđivala za mnogo toga. Već nakon nekoliko seansi kod mog sina videla sam promene u ponašanju. Naravno na bolje. Sa osmehom je ulazio u tu sobu a sa još većim izlazio. Osim što su pomogle mom sinu, pomogle su i meni. Uz pomoć njihovih saveta i razgovora ja sam postala opuštenija. Počela sam na stvari da gledam drugim očima. Samim tim je i moje dete bilo opuštenije. Svakom roditelju bih od srca preporučila jedno ovakvo mesto gde deca na njima najprirodniji način, kroz igru pronalaze rešenja za svoje "problemčiće". Ja verujem u bajke i srećne završetke pa naravno i u vile. Posle ovog iskustva pogodite koje su moje omiljene vile? Drage moje vile, bestrajno vam hvala!

Andrejeva mama

Učestvovali smo na sve 4 radionice namenjene roditeljima dece do 7 godina. Jako prijatna i opuštena atmosfera, gde svako može da podeli svoje roditeljske brige, dileme, nesigurnosti i pored korisnog saveta naići će na razumevanje Maja i ostalih učesnika. Sa te strane ovo je na neki način i terapija za roditelje jer možemo reči da smo neke stvari koje su nas mučile ovde rešili. Ovo nisu prva predavanja ovog tipa koje smo posećivali, ali su svakako najbolja jer često ćete na drugim mestima čuti sjajne ideje koje u praksi nisu baš primenljive. Ovde je obrnut slučaj. Sve pohvale i velika preporuka.

Marija i Vlada

Na radionici za roditelje "Kako je to igra lekovita" naučila sam kako da se igram sa svojim sinom i da oboje uživamo dok on kroz tu igru obrađuje za njega nove situacije i emocije. Preporučila bih svim roditeljima koji žele da bolje razmeju jezik deteta i šta mu sve treba da bi odraslo u sigurnu i jaku osobu.

mama Sanja 

Filijal terapija je, za nas kao roditelje, do sada najkonkretniji i najprimenljiviji oblik rada sa decom. Naročito ukoliko roditelji žele da uzmu aktivno učešće u pomaganju svojoj deci da razumeju i prepoznaju svoja osećanja i potrebe. Igra je neophodna svima, a kada igra postane terapeutska i kada roditelji u rukama imaju orudje da nešto sami sprovedu sa svojom decom u kućnim uslovima i preuzmu ulogu terapeuta za svoju decu, to je zaista neprocenjivo. Pomaže u zbližavanju porodice i poboljšanju odnosa izmedju dece i roditelja. Tehnike su takođe primenljive u svakodnevnom životu van terapeutske igre (postavljanje pravila, granica itd.). Veliko hvala Maji za sve što nas je naučila za vreme ove radionice, za nas je to bilo veliko zadovoljstvo i svima bih preporučila Filijal terapiju, a pre svega Maju kao terapeuta, čak i ako se neko ne bi odlučio za Filijal već za neki drugi vid terapije koje ona drži. 

Jovana i Ivan

Majo, hvala za predivne momente i savete. Divno je, što smo uz tvoju pomoć, otkrili jednu novu dimenziju našeg roditeljstva i razvili još posebniji odnos sa našom ćerkom. Posebno smo srećni što smo mi kao porodica naučili da prepoznajemo i prihvatamo i dobre i loše emocije i sad rastemo zajedno. Posebno hvala što si nam pomogla da opet budemo deca i da roditeljstvu pristupamo mnogo rasterećeniji, samim tim je naša ćerka srećnija i zadovoljnija.

mama jedne Anje

"Priča o vili" nam je pomogla neizmerno. Maja nam je ukazala pre svega da slušamo naše dete, da razaznamo njegove potrebe i razumemo ih. Pomogla nam je da naše dete jasnije iskaže svoja osećanja i da ih kontroliše i prati smernice koje mu mi postavljamo. Iskrena i topla preporuka za svakog roditelja koji nailazi na poteškoće u odgajanju deteta"

mama Ivana

Želimo da Vam zahvalimo što ste bili podrška našoj porodici tokom prethodne godine. Vašim savetima ste doprineli da ojačamo odnose i povezanost sa decom, ali i među nama roditeljima. Prirodan i nenametljiv pristup da kroz igru pomognemo našem detetu i osnažimo ga pokazao se kao pravi način da zajedno prođemo kroz izazovne situacije.  Hvala što ste mi omogućili da budem deo magije koja se stvara u specijalnoj sobi za igru.

mama Tanja

Naše dete je previše emotivno a nije dovoljno veliko da svoje emocije zna da izrazi na pravi način. To nam je otežavalo komunikaciju i funkcionisanje u kući jer je umesto tuge i svoje preosetljivosti pokazivala agresiju, strahove, inat ili nekontrolisano plakanje. U želji da je što bolje razumemo, želeli smo da nadjemo adekvatan koncept rada kako bi smo mogli da joj pomognemo. Čuli smo za Maju i poželeli da kod nje nadjemo pomoć. Mnogo nam se dopalo što se metod rada zasniva na igri gde dete mnogo lakše uspeva da izrazi sebe i svoja osećanja. Od prvog susreta je bila oduševljena Majom i njenim igračkama što je dodatno olakšalo stvari. Do sada je imala samo pet susreta i promene su već vidljive. Dosta je sigurnija u sebe, neki od strahova su već drastično manji, slobodnija je i opuštenija. Pokrenula je maštu, počela je da izmišlja priče i sadržajnije konstruiše igru. Jedva čeka svaki ponovni susret i u stanju je da odloži ili preskoči sva druga dešavanja kako to ne bi propustila. Mi smo tek na početku  ali jasno je da smo izabrali pravu stvar za naše dete i to nas mnogo raduje. Sve preporuke! 

mama Nina

 Naše dete je sve sigurnije u sebe i napredak je vidljiv u svakom pogledu. U par navrata sam bila iznenađena (pozitivno) njenim reakcijama. Oslobodila se bespotrebnih briga i sada srećnija i sa osmehom rešava prepreke na koje naiđe. Iskreno se raduje svakom susretu sa vama.

 Marina i Ivan

"Pošto imam sina sa poteškoćama iz autističnog spektra i mlađu ćerku koja je usled raznoraznih životnih teškoća (odrastanje uz brata sa poteškoćama u razvoju, razvoda i sve što uz to ide) počela da ispoljava velike strahove i da se dosta povlači u sebe. Kako sam sa sinom prošla razne "stručnjake" prilično obeshrabrena nisam znala kod koga da potražim pomoć za ćerku sve dok nisam sasvim slučajno pronašla Priču o vili. Zainteresovao me je sam koncept rada kroz igru zato što znam koliko je za decu to važno i kako na taj način, iako nama odraslima to možda i ne izgleda tako, štošta ozbiljnog može da se uradi. Ukratko dočekao me je mali ali prijatan i topao prostor, još prijatniji terapeut Maja što mi je dodatno ulilo poverenje da ova priča nije samo priča. Samo prvi put je ćerka prilično nevoljno otišla da bi posle sat vremena izašla oduševljena i sada iz nedelje u nedelju jedva čeka taj utorak da ide kod Maje i Milene. I posle samo nekoliko odlazaka već se vide prilične promene u njenom ponašanju, otvorenija je u komunikaciji, vozi se liftom posle pune dve godine strahova da uopste uđe u njega i uz to još dosta sitnica koje mi govore da smo na pravom putu i naravno nastavljamo dalje."

Ivina mama

"Maja je stručna i posvećena. Opuštena i vedra. Puna razumevanja, sluha za decu i roditelje. Rad sa njom najbolje ilustruje pitanje našeg sina: Da li u Majinoj igraonici može da se slavi rođendan? Sa svakim novim izgrađenim svetom videle su se promene na detetu. Hvala vam od srca."

Đorđeva mama

"Majina mašta može svašta! Prezadovoljna mama, svaka reč hvala je suvišna. Ponašanje deteta i njegova sloboda u igri, kroz dečije likove iz mašte je magična kombinacija koje svaki roditelj treba priuštiti svom detetu! Sa poštovanjem devojkama na odličnom radu! Od dečijih strahova iz mašte kroz igru do sigurnog deteta sa još većom maštom!" 

Mašina mama

 "Maja je vrlo prijatna, spontana i empatična. Dodatnu sigurnost mi pruža činjenica o temeljnom psihoterapijkom obrazovanju. Problematika kojom se bavi je sveobuhvatno podržana zato što je Maja porodični terapeut i dečiji terapeut. Mirna sam i opuštena zato što mi sa detetom radi kvalifikovan stručnjak. Dete mi dolazi veselije i opuštenije."

Šta kaže dete: "Dobra je ova Maja, volim da idem kod nje. Velika je a druži se samnom kao da je mala! Super su igračkice i jedva čekam da pravimo novi svet"

mama Sanja

"Trenutak kada postanete roditelj je zasigurno najlepši trenutak u životu. No, kako raste vaše dete rastu i vaše brige. Hoće li moći ovo ili ono? Hoće li biti kao druga deca i sl ? Naš jedinac nam je počeo zadavati brige kada je došao na red razvoj govora. Najpre smo se nadali da će proći samo od sebe i zatvarali oči pred problemom, a onda smo odlučili zatražiti pomoć stručnjaka koji će nas uputiti kako da stimulišemo našeg sina da govori. Nismo ni slutili kakvu ćemo Pandorinu kutiju otvoriti... 

Dobili smo sve osim pomoći koju smo tražili. Umesto da nam kažu kako da pomognemo našem sinu stručnjaci su slali na silne pretrage kako bi naš sin dobio dijagnozu. Mi smo ih bez pogovora slušali i vukli dete s jednog pregleda na drugi, sve dok nismo shvatili da dijagnoza neće pomoći našem sinu, niti postoji tableta koju će moći dobiti kad dobije tu čuvenu dijagnozu i pomoću koje će svi problemi nestati. Tada smo počeli tragati za tretmanima koji bi pomogli našem sinu i nažalost i tu nailazili na razočarenja. Stručnjaci su uglavnom bili fokusirani na ono što naš sin ne zna i stalno nam sve to podcrtavali  i svi su kao baš znali šta mu treba i nudili čuvene licencirane tretmane  i programe koje naravno samo oni znaju provoditi za silne novce, a onda bi naše dete dolazilo kući sa bojankom , kakvu je kući već odavno obojilo ili sa slikama iz parka, jer su taj dan boravili u prirodi i spuštali se niz tobogan (za silne novce). Kao roditelj nisam se mogla pomiriti sa tim i stalno sam tragala za nekim ko će potencirati ono što on zna i ko će me usmeriti kako da sama pomognem svome sinu i kako da ja radim sa njim i na kraju sam je i našla. Bila je to Maja Antonić! Jedna od njenih prvih rečenica u našoj komunikaciji bila je da naš sin nije nikakvo bolesno dete nego jedno malo stvorenje koji ima jedinstveni tempo razvoja koji samo treba pratiti i podupirati i sve će doći na svoje. Nije nam kao drugi nudila čudotvorne tretmane za silne novce, niti nam je rekla da idemo kući i „nečega“ se igramo sa detetom , nego nam je nesebično ponudila svo svoje znanje predlažući nam konkretne stvari koje možemo sa njim raditi, rekla nam koju literaturu koristiti, upućivala nas kako da pravimo kreativne materijale za igru od stvari koje imamo u kući  i što je najvažnije podsticala nas da uživamo u svom detetu i njegovom detinjstvu svakog dana.  Uz njene savete od zabrinutih i tmurnih roditelja koji stalno pritiskaju dete da nešto mora reći ili uraditi i drhte da li će uspeti, brzo smo postali srećna  i vesela porodica koja se svakodnevno druži, igra i zabavlja bez obzira na rezultate. Uživali smo i mi i naš sin. Uživamo i danas i što je najvažnije naš sin govori svakog dana sve bolje i bolje. Pred nama je sigurno još mnogo borbe, ali je lakše boriti se kada uz sebe imate dobrog, stimulirajućeg, stručnog, optimističnog, srdačnog i toplog savetnika koji se svakom vašem uspehu raduje kao vlastitom, a upravo je takva Maja Antonić i zato joj beskrajno hvala!!!"

mama Mirela

"Mesto gde su deca deca, gde je igra mašta a mašta bajka. Beskrajno hvala na pomoći, razgovoru i podršci! "

mama Vedrana

"Drage „vile“, samo sam se željela iskreno zahvaliti na savjetima koji su nam veliko pomogli sa našom djevojčicom. Vaš profesionalizam i posvećenost su nam od početka ulili povjerenje, a konkretni rezultati ih vrlo brzo opravdali. Problem fizičke udaljenosti smo riješili virtualnim sesijama preko skypa, a rezultati su uslijedili vrlo brzo i bili vrlo „opipljivi“. Zato vas često spominjemo i toplo preporučujemo svima koji se možda prepoznaju u ulozi zabrinutih roditelja uvjerenih da je mucanje nerješiv problem. " 

Od srca, A. I. Operta