Podrška roditeljima

Vaspitanje deteta, u ovom ili bilo kom vremenu iza i ispred nas, nosilo je i nosi će izazove sa sobom. Nekada je to bilo sačuvati živu glavu i prehraniti porodicu, dok je današnjica značajno komplikovanija pa samim tim traži poznavanje složenijih veština. To ne znači da vaši i roditelji vaših roditelja nisu brinuli o svojoj deci i voleli vas. Jednostavno bilo je drugačije nego što je sada. Vreme u kome živimo zahteva multifunkcionalnost koja podrazumeva da se jednako dobro snalazimo u velikom broju uloga u koje svakodnevno munjevito ulazimo. Očekivanja su prevelika za svakoga a ono što je važno da prihvatite je da ne treba i ne morate u svemu biti savršeni.

VIŠE

Filijalna terapija

Ukoliko želite da:

* unapredite kvalitet odnosa sa svojom decom,

* da VI budeti ti koji će direktno pomoći detetu da prevaziđe aktuelnu krizu,

* da bolje razumete detetove potrebe (koje ne moraju uvek biti očigledne) i

* naučite kako da na njih reagujete,

* osnažite sebe u roditeljskoj ulozi,

* poboljšate komunikaciju unutar porodice...

... onda je ovaj modalitet za vas!

VIŠE

Radionice za roditelje

Na osnovu iskustva u radu sa klijentima prepoznali smo potrebu za novom vrstom usluge u vidu grupnih edukacija za roditelje. Potreba je proizašla iz iskustva u praksi da je nekim roditeljima potrebno pružiti mali "vetar u leđa" kako bi bolje razumeli svoju decu i izgradili kvalitetniji odnos sa njima što smatramo srži roditeljstva. Tako smo u 2018. godini započeli sa realizacijom ciklusa radionica za roditelje dece uzrasta 0 do 7 godina i ciklusom pokrili najčešće dileme roditeljstva karakterističan za ovaj razvojni period. Tokom ovog razvojnog perioda razvoj individue je u najvećoj ekspanziji i stvaraju se temelji za kasniji život što je upravo i razlog zašto smo se njemu posvetili.

VIŠE

Deka zec i ušuškane nedelje

“Uskoro će biti vreme za ušuškane nedelje”, kaže deka,

“Šta je to?”- pita mali zec

“To je vreme kada mi, stariji zekani provodimo nekoliko nedelja u kući radeći ušuškane stvari”

VIŠE

Jednom sam bila jako, jako uplašena

U šumi se okupila družina životinja i veverica je počela da se žali – „Jednom sam bila jako, jako uplašena“. A onda je zec dodao „I ja!“ i majmun „I ja“. Tvor se oglasio „I ja“, kornjača je dodala „jaaaako uplašena“. „Ja ne. Ja se nikada ne plašim“, rekao je pas. „Rrrrr, ribit“, oglasila se žaba. Slon je okrenuo leđa i rekao: „Ja ne volim da pričam o tome...“

VIŠE

Nevidljiva nit, terapeutska priča

Nina i Nikola, blizanci, spavali su mirno jedne noći kada je iznenada počela da pada jaka kiša. Čule su se grmljevina i pljusak toliko glasno da ih je buka probudila. „Mama, mama“- dozivali su. 

VIŠE

Zagrli nežno

Da, moguće je nadoknaditi propušteno. "Zagrli nežno" je program namenjen majkama koje su iskusile postporođajnu depresiju.

Iako rođenje deteta za najveći broj majki predstavlja veliki izvor sreće i radosti, kod nekih žena nastupa postporođajna depresija. Mame sa postporođajnom depresijom doživljavaju ekstremnu tugu, anksioznost i iscrpljenost koje ih mogu sprečiti da obavljaju svakodnevne aktivnosti. To otežava povezanost sa novorođenčetom i mogućnost da brine o bebi. Ključnu ulogu u ovakvoj situaciji ima otac deteta, ali i podrška drugih osoba iz okruženja. Međutim, nakon oporavka majke važno je raditi na propuštenom periodu koji je imao za cilj građenje privrženosti. 

VIŠE