Ako uzmem malo za sebe, moći ću više da dam vama

Iako se sve više približavamo ravnopravnosti polova i smanjenju linija jasne podele rodnih uloga, u našoj zemlji su i dalje žene te koje više vremena provode brinući se o deci.

 Briga o deci stavlja se iznad svega jer vlada ubeđenje da dobra je mama ona mama koja je potpuno posvećena i podređena ulozi roditelja. Posvećenost roditeljskoj ulozi svakako jeste veoma važna. Roditeljska ljubav predstavlja osnov za razvoj emocionalno zrele osobe, a aktivno učešće roditelja u odrastanju dece utiču na pravilan rast i razvoj, na detetovo samopouzdanje. Prisutno je i ubeđenje da niko o detetu ne može da brine kao roditelj. U većini situacija to zaista i jeste tako, ali korišćenje dostupnih resursa (bake, deke i dr.) neće umanjiti vašu ulogu i značaj.

U ovom tekstu želim da naglasim da odvajanjem malo vremena za sebe stvarate bolje uslove za kvalitetnije vreme koje ćete provesti sa svojim detetom pa i celom porodicom. Potrebno je pronaći i utrošiti malo vremena na aktivnost koja će vam povratiti, odnosno osvežiti energiju. Znam, nekada je npr. i odlazak do toaleta pored deteta u fazi prohodavanja nemoguća misija ili su za to potrebne pripreme.

Uz malo podrške bliskih ljudi ipak nije nemoguće posvetiti se sebi barem na kratko. Razmislite i napravite plan podrške u krugu porodice i bliskih prijatelja. Nekada desetominutna šetnja obližnjim parkom, odlazak kod frizera, kafa sa prijateljicom ili samo „izvlačenje“ iz kućne odeće mogu da učine da se osećate vedrije.

Pokušajte da ta, koliko god kratka bila, aktivnost nema veze sa roditeljskom ulogom (da to ne bude kupovina pelena, kašica za bebe, pretraga najboljih vrtića i školica za dete, okupljanje sa drugim mamama gde su teme isključivo deca i sl.). Posvetite se nekoj aktivnosti koja je autentično vaša (npr. odlazak na rekreaciju, čitanje knjige u prirodi i sl.) i bićete spremniji da se izborite sa izazovima koji su pred vama.

Vaše zadovoljstvo odnosno nezadovoljstvo emituje se dok ste u kontaktu sa detetom. Ma koliko se trudili da neko negativno osećanje prikrijete odaće vas govor tela i energija koju emitujete. Kada je roditelj uznemiren, dete to oseća i koliko god da ste posvećeni zajedničko provedenom vremenu ono neće imati isti kvalitet. Imajte na umu da veća količina provedenog vremena ne podrazumeva istovremeno bolji i kvalitetniji odnos.

Zato, drage mame, negujte sebe i ne ustručavajte se da probudite sopstvene potrebe i zadovoljite ih, jer to nije odraz sebičnosti već želje da čitav  porodični sistem bude zadovoljniji.

Autor: Maja Antonić

Previous
Previous

Kako olakšati prvo rođenom detetu da prihvati novorođenče

Next
Next

Ispunjenost je prevaziđena, uspeh je važan