Разумем да сте дошли због детета, а како сте ви?

 

Прошло је доста времена од како сам написала последњи текст... Дефинитивно то са писањем не иде баш по наруџбини, нарочито уколико желите да дате своје, аутентично виђење неке ствари. Као и већина мојих претходних текстова и овај долази из „специјалне собе за игру“ у којој радим и са родитељима. 

Више

Где су границе у разговорима са децом?

Родитељи све више теже пријатељским односом и чешће воде разговоре са својом децом. Некада се из силне жеље за блискошћу направи грешка па је могуће изазвати контра ефекат. Отворени разговори су веома важни. Путем разговора односи постају блискији, отворенији и лакше нам је да прихватимо и разумемо саговорника. Кликом на слику прочитајте цео текст.

 

Дечија посла

Проблем немогућности пружања апсолутне родитељске заштите јавља се са поласком детета у вртић где родитељ остаје пред вратима а оно улази у нови свет, свет вршњака. Стварањем односа и изграђивањем места у вршњачкој групи дете ствара темеље социјалних односа. Цео текст прочитајте кликом на слику.

Испуњеност је превазиђена, успех је важан

У нашој култури уврежен је став да дете треба да превазиђе родитеље, а шта то тачно значи зависи од индивидуалног тумачења и амбиција. Свака генерација је у неком смислу напреднија и супериорнија од предходне (услед утицаја глобалних промена), па самим тим и потреба за “превазилажењем” родитеља не представља недостижну жељу. Кликом на слику прочитајте цео текст.

Одмор без играчака

Уколико размишљате о паковању дечијих играчака за путовање прочитајте користан текст на ову тему кликом на слику.

Видећеш ти када кренеш у школу

Полазак детета у школу означава и нови породични циклус који са собом носи нове изазове за све чланове. Присутно је узбуђење, радост, страх од непознатог (градива, вршњака, учитеља, очекивања...). Какав ће однос баш ваш првак имати према школи зависи од тога како му је она представљена. 

Кликом на слику прочитајте цео текст.