Psiholog i savetovanje roditelja - svadja

Razumem da ste došli zbog deteta, a kako ste vi?

Prošlo je dosta vremena od kako sam napisala poslednji tekst... Definitivno to sa pisanjem ne ide baš po narudžbini, naročito ukoliko želite da date svoje, autentično viđenje neke stvari. Kao i većina mojih prethodnih tekstova i ovaj dolazi iz „specijalne sobe za igru“ u kojoj radim i sa roditeljima.

Više
Polazak u skolu

Videćeš ti kada kreneš u školu

Polazak deteta u školu označava i novi porodični ciklus koji sa sobom nosi nove izazove za sve članove. Prisutno je uzbuđenje, radost, strah od nepoznatog (gradiva, vršnjaka, učitelja, očekivanja...). Kakav će odnos baš vaš prvak imati prema školi zavisi od toga kako mu je ona predstavljena. 

Više

Najvredniji poklon koji detetu možete da podarite

JE KVALITETAN ODNOS KOJI ĆETE SA NJIM IZGRADITI

Na nedavnom intervjuu na pitanje koju bih poruku roditeljima poslala za kraj, moj odgovor je bio „Gradite kvalitetan odnos sa svojom decom“. Što sam duže u psihoterapeutskoj praksi, sve više mi se nameće značaj odnosa roditelj – dete. Možemo završiti stotine edukacija i pružiti detetu u terapijskom procesu sve najbolje od nas, što nekada zaista detetu promeni život na bolje, medjutim uvek ostaje ono što je jače, značajnije, važnije a to je izlečiti/ojačati odnos izmedju deteta i roditelja.

Više
Savet psihologa gde su granice u razgovoru sa decom

Gde su granice u razgovorima sa decom?

Roditelji sve više teže prijateljskim odnosom i češće vode razgovore sa svojom decom. Nekada se iz silne želje za bliskošću napravi greška pa je moguće izazvati kontra efekat. Otvoreni razgovori su veoma važni. Putem razgovora odnosi postaju bliskiji, otvoreniji i lakše nam je da prihvatimo i razumemo sagovornika. Klikom na sliku pročitajte ceo tekst.

Više
Ponasanje dece van kuce - savet roditeljima

Dečija posla

Problem nemogućnosti pružanja apsolutne roditeljske zaštite javlja se sa polaskom deteta u vrtić gde roditelj ostaje pred vratima a ono ulazi u novi svet, svet vršnjaka. Stvaranjem odnosa i izgrađivanjem mesta u vršnjačkoj grupi dete stvara temelje socijalnih odnosa. 

Više
Psiholog laganje deteta

Lepo mi reci istinu pa da te kaznim

Laganje se javlja u detinjstvu već oko treće godine života. Deca imaju potrebu da menjaju stvarnost (najčešće da idealizuju) ali to često prođe neopaženo ili čak bude podržavano i hvaljeno (npr. odrasli mogu doživeti simpatičnim laž deteta da se odbranilo psa veličine krave).

Više
Uspesnost kod dece - savet psihoterapeuta

Ispunjenost je prevaziđena, uspeh je važan

U našoj kulturi uvrežen je stav da dete treba da prevaziđe roditelje, a šta to tačno znači zavisi od individualnog tumačenja i ambicija. Svaka generacija je u nekom smislu naprednija i superiornija od predhodne (usled uticaja globalnih promena), pa samim tim i potreba za “prevazilaženjem” roditelja ne predstavlja nedostižnu želju. 

Više
Odmor dece bez igracaka

Odmor bez igračaka

Sastavljajući spisak stvari neophodnih za putovanje sigurno razmišljate šta poneti za razonodu dece. Bilo da putujete avionom, autobusom ili kolima uvek ograničen prostor zadaje glavobolje.

Više